Het nieuwe jaarverslag van de Integriteitscommissie JenV is nu beschikbaar. In 2024 hebben medewerkers opnieuw de weg naar de commissie weten te vinden. De commissie concludeert dat het vaak te lang duurt voor een situatie waarin een medewerker zich onheus bejegend voelt door een leidinggevende, wordt opgepakt. Dat is jammer, want een arbeidsconflict dat langere tijd onopgelost en onbesproken blijft, kan op die manier uitgroeien tot een integriteitskwestie. Secretaris-generaal Anneke van Dijk deelt deze zorg van de commissie: “Het is belangrijk – hoe lastig dat ook kan zijn – om sluimerende kwesties zo snel mogelijk te duiden en te bespreken, om zo verdere escalatie en daarmee gepaard gaande narigheid te voorkomen.”
Ten positieve merkt de commissie dat het meldingsklimaat verandert. Commissievoorzitter Febe Deug: “Dat wil zeggen dat medewerkers eerder met elkaar spreken over integriteitskwesties en mensen eveneens eerder de moed vatten om daadwerkelijk een melding te doen. Tegelijkertijd zien we ook meer aandacht voor degenen op wie de melding betrekking heeft. Wordt de juiste onderzoeksmethode gehanteerd, hoe zit het met wederhoor? Als commissie zijn we hier blij mee; we willen immers recht doen aan alle betrokkenen om zo een veiligere werkomgeving voor iedereen te stimuleren.”
Uit de cijfers in dit jaarverslag blijkt dat het merendeel van de meldingen niet tot een onderzoek leidt. Behalve het al dan niet uitvoeren van een onderzoek, zijn er immers ook andere manieren waarop de commissie gehoor kan geven aan een melding. Bijvoorbeeld het door de commissie ontwikkelde signaalgesprek van een mogelijk ongewenste situatie aan de leiding van een organisatie. Ook doorverwijzingen naar andere instanties, de zienswijze van de leiding opvragen of juist terugverwijzen naar de eigen organisatie behoren tot het palet aan instrumenten die de commissie in kan zetten. “Onderzoeken duren lang en zijn zeer belastend voor de melder en voor degene(n) op wie de melding betrekking heeft. Dat heb ik zelf ook geconstateerd uit de terugkoppeling die ik heb gekregen van medewerkers die zelf te maken hebben gehad met een onderzoek. Maar ook blijkt dit uit (wetenschappelijke) rapportages zoals die van de regeringscommissaris Seksueel grensoverschrijdend gedrag, Mariette Hamer. Daarom juich ik het toe dat de Integriteitscommissie samen met de departementale ondernemingsraad, de bonden en ik zelf in gesprek zijn over verdere de uitbreiding van het instrumentarium van de commissie,” aldus de SG.
De commissie besteedt in 2025 extra aandacht aan nazorg. Voor iemand wiens gedragingen zijn onderzocht, kan het lastig zijn om weer op een prettige manier aan de slag te gaan in een team – óók als er geconcludeerd is dat er geen sprake was van onjuist handelen. Evengoed kan dat gelden voor een melder, zowel in het geval dat iemand in het gelijk gesteld wordt als wanneer dit niet het geval is. Behalve aan deze nazorg, besteedt de commissie onverminderd aandacht aan het verbreden van haar bekendheid en het verkorten van de doorlooptijden.
Adres: Lange Voorhout 13, 2514 EA, Den Haag
Postbus 556, 2501 CN, Den Haag
0800 - 223 12 33
secretaris@integriteitscommissiejenv.nl